25/8/16
האם אני מקשיב ואיך אני מקשיב?
האם יש פה הקשבה? נראה לי שיש להם מה ללמוד...
מחקרים על אינטליגנציה רגשית (EI) בעשורים האחרונים מצאו שמנהיגים משפיעים על מקום העבודה (לחיוב או לשלילה)עם גישותיהם והאנרגיה שלהם.
כדי להבין ולהשפיע על זרימת הרגשות במקום העבודה ועל המצבים הגורמים מוטיבציה, על המנהיגים להשתמש במיומנות הקשבה אמפאטית
.
הכוונה בהקשבה אינה רק לא לדבר. כדי להיות מקשיב אפקטיבי צריך גישה מתאימה והתנהגויות מסוימות. הקשבה היא פעולה אקטיבית שדורשת מודעות לעצמנו ולזולת בנוסף להתנהגויות הנובעות ממנה.
"בקש להבין תחילה ... אחר כך להיות מובן" (סטיבן קובי). הכוונה שלו היתה שמרבית האנשים אינם מקשיבים מתוך כוונה להבין, הם מקשיבים מתוך כוונה להשיב ולכן הם משליכים את סיפור חייהם על דברי האחר. הם מקשיבים מתוך ה"משקפיים" שלהם בשילוב שיפוטיות.
הקשבה אמפטית מכוונת להבנה וזוהי עמדת פתיחה שונה לגמרי.
מספר שאלות פשוטות יכולות לבחון עד כמה אנחנו מקשיבים טובים. בחנו את עצמכם:
1. הקשבה פרושה מתן תשומת לב. כשאני מקשיב למישהו, אני ממקד את תשומת ליבי בדובר. אני מביט בו/ה ישירות ומתרכז בדבריהם.
__ תמיד __ מרבית הפעמים __ לפעמים __ אף פעם
2. הקשבה משמעותה קבלת דברי האחר. כשאני מקשיב למישהו, אני נמנע משיפוטיות ומקבל את דבריהם כמו שהם. אני מקבל את דברי הדובר ללא תיוגם כנכונים או לא נכונים, טובים או רעים, אמיתיים או שקריים.
__ תמיד __ מרבית הפעמים __ לפעמים __ אף פעם
3. הקשבה משמעותה להתעניין במה שהאחר אומר. כשאני מקשיב למישהו, אני מזמין את הדובר לומר את דעתו ואיך הוא מרגיש לגבי הנושא המדובר.
__ תמיד __ מרבית הפעמים __ לפעמים __ אף פעם
כעת אתם יודעים עד כמה אתם באמת מקשיבים. אם עניתם על שני הערכים הגבוהים אז שאפו לכם! אתם יודעים להקשיב, אבל תמיד יש מה לשפר.
אם עניתם על הערכים הנמוכים, אז יש מה ללמוד וללטש. לא לדאוג, אפשר לעשות זאת וזה לא דורש לימודים לתואר אקדמי.
תתחילו בתרגול יומי של ההקשבה שלכם – כשאתם מקשיבים לדובר, תהיו איתו ואל תחשבו מה אתם רוצים לומר ומה אתם רוצים להגיב. אל תשפטו את דבריו וכשהוא יסיים חיזרו על מה שאמר ואחר כך אימרו את דבריכם.
כך תחוו דיאלוג אמיתי ואפקטיבי ולא דו שיח של חרשים.
בהצלחה!